Over ons

De challenge door de jaren heen…

De MBO Challenge Voedselverspilling is in 2018–2019 bedacht en geïnitieerd door Laura Roebroeck (Katapult en GroenPact) en Nancy Boterblom (Clusius College). Al snel sloten Wim Barendregt en Berry Groenendijk van DOON aan. Samen vonden zij elkaar in de visie om het onderwijs een onderwijsvorm te bieden om studenten de competenties aan te leren om oplossingen te zoeken voor complexe problemen. Voedselverspilling is zo’n complex, maatschappelijk probleem.

In schooljaar 2019–2020 vond de eerste challenge plaats. Waar we anticipeerde op de deelname van 10 teams hebben in totaal 25 teams een presentatievideo ingeleverd.

In 2020–2021 vond de tweede editie plaats. Corona speelde natuurlijk een rol en we hebben scholen en studententeams meer tijd gegeven en meer hulp geboden. Uiteindelijk hebben 30 teams een videopresentatie ingeleverd en zijn 6 teams geselecteerd voor de finale. Een fantastisch resultaat.

In 2021–2022 zijn we de derde editie gestart en hebben 16 mbo-instellingen (7 ROC en 9 AOC) zich ingeschreven met deelname van 68 studententeams (meer dan 272 studenten) die uiteindelijk 21 inzendingen hebben gestuurd. Er waren 11 nieuwe bedrijven en 4 bedrijven die eerder hebben meegedaan die een challenge hebben ingediend. De pandemie vormde ook bij deze MBO Challenge Voedselverspilling een behoorlijke drempel voor studenten (en docenten).

In 2022–2023 vond editie 4 plaats en hebben 15 mbo-instellingen zich ingeschreven met 36 studententeams (180 studenten). Uiteindelijk hebben 7 teams een videopresentatie ingestuurd. Er hebben 12 nieuwe bedrijven en 10 bedrijven die eerder hebben meegedaan een vraagstuk ingediend. De naweeën van de pandemie waren tijdens deze editie nog steeds voelbaar. De aandacht voor duurzame thema’s en onderzoek en ontwerpend leren in het onderwijs is onverminderd groot en sterker nog… groeiende. Jongeren geven in onze impactanalyse in ruime meerderheid aan interesse te hebben in duurzame thema’s en willen graag in de praktijk bijdragen aan duurzame thema’s.

Programmateam

Vanaf editie 5, jaargang 2023–2024, werkt het programmateam volgens sociocratische principes.

Coördinatiekring

De coördinatiekring is verantwoordelijk voor de organisatie van de mbo challenge. De mbo challenge wordt opgezet voor de belanghebbenden en ook door hen. Daarom zijn scholen en bedrijven actieve leden van deze kring.

Wim Barendregt – Funding en financiën (Coöperatie DOON)
Berry Groenendijk – Design Thinking Methode (Coöperatie DOON)
Erna Steenhuis – Communicatie (Econnects)
Petra Kuiper-van de Kletersteeg (Lentiz)
Susanne Lek (Yuverta)
Margot Tacken (Aeres Hogeschool)

Missiekring

De missiekring is verantwoordelijk voor het monitoren van het behalen van de doelstellingen van de mbo challenge. De leden, vanwege hun expertise, herkennen trends en veranderingen en geven aanbevelingen over de ontwikkelingskoers van de challenge.

Gerty van den Bosch - Habraken (Yuverta)
Toine Timmermans (St. Samen Tegen Voedselverspilling)
Laura Roebroeck (Katapult, Platform Bèta Techniek)
Esther Wouters (Programmaleider Food CIV groen)
Erwin Niedeveld (Coöperatie DOON)
Vacant, vertegenwoordiging vanuit bedrijfsleven