Vraagstukken en uitdagingen

Hieronder vind je vraagstukken en uitdagingen van bedrijven en organisaties.

Als studententeam of school ga je in je eigen regio op zoek naar bedrijf of organisatie met een uitdaging rondom voedselverspilling.

Of je gaat aan de slag met een van de uitdagingen van een van de onderstaande bedrijven of organisaties.

Wat kunnen jullie maken van én met gepureerde ingevroren panklare groentes?

Uitdaging

Supermarkten doen erg hun best om zo min mogelijk te verspillen maar er blijven altijd producten over die ze niet meer kunnen verkopen. Panklare groentes (de groenten die verpakt en gesneden klaarliggen in het koelschap van de groenteafdeling) worden vaak verspild omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. 

Voedsel Surplus laat deze producten vóór het verlopen van de houdbaarheidsdatum door de supermarkt invriezen. De producenten zijn dan nog 2 maanden houdbaar en kunnen dan alsnog gebruikt worden. De ingevroren producten worden gedoneerd aan bijvoorbeeld buurthuizen of wijkcentra die er maaltijden mee bereiden.

Het is echter wel een uitdaging om deze ingevroren producten op een lekkere manier te verwerken in gerechten. En daar hebben we jullie hulp en creativiteit bij nodig.

Onderzoeksvragen

  • Welke groentes uit het schap met voorverpakte panklare groentes van de supermarkt kun je gebruiken? Denk ook aan sla, sla-mixen (niet de kant en klare maaltijdsalades) en bladgroenten.

  • Welke gerechten kun je maken met gepureerde groenten? Denk aan: pesto, tapenade of andere smeersels. Of een basis voor (pasta)sauzen. Of bijvoorbeeld een basis voor zoete gerechten zoals cupcakes, brownies of taarten.

Denk out-of-the-box over digitale oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan

Cater Concept is als cateraar al jarenlang gespecialiseerd in het verzorgen van eten & drinken bij bedrijven en onderwijsinstellingen. Voeding en vooral de samenstelling ervan, is heel belangrijk in onze huidige maatschappij en de aandacht ervoor is al lang geen trend meer te noemen. Iedereen is zich bewust wat goed en gezond eten voor je lichaam doet. Logisch dat daar ook op het werk of op school alle aandacht aan wordt gegeven.

Uitdaging

Vanuit de dagelijkse hectiek rondom werkzaamheden en procedures in onze bedrijfsrestaurants en schoolkantines zijn wij op zoek naar digitale oplossingen en middelen die ons helpen om voedselverspilling in onze dagelijkse werkzaamheden nog verder te verminderen.

  • Welke processen, procedures en of handelingen moeten wij toevoegen? En hoe kunnen we deze integreren in ons dagelijks werk in de bedrijfsrestaurants of schoolkantines?

  • Welke digitale middelen, denk daarbij ook aan social media. kunnen worden ingezet?

Zijn jullie het team die creatief, “out of the box” en buiten de kaders durven te denken? Neem dan contact met Cater Concept op en ga samen met hen op zoek naar een oplossing om voedselverspilling in bedrijfsrestaurants en schoolkantines nog verder te verminderen.

Ga het land op, oogst je eigen eten en ervaar samen met je leerlingen waar het eten uit de supermarkt vandaan komt

Boer Martin in de Hoeksche Waard laat jong en oud voedsel beleven: “Ik wil het voedsel uit de anonimiteit halen van de supermarkt en de mensen weer hun voedsel laten beleven! Zelf je eten oogsten en 's avonds genieten van een product, dat verser dan vers is, en op een eerlijke manier geteeld.”

Tijdens oogstseizoen komen elk weekend grote groepen gezinnen met hun kinderen langs en beleven en leren zij wat de meerwaarde van voedsel van eigen bodem is en worden ‘voedselbewust’.

Uitdaging

Ook de overige vijf dagen in de week zijn docenten en hun leerlingen van harte welkom, maar scholen zeggen onvoldoende tijd en geld te hebben, ze vinden het moeilijk om het schoolgebouw uit te gaan en hun onderwijs te koppelen aan echte belevingen. Zij zien allerlei belemmeringen.

Terwijl leerlingen, van de scholen die op bezoek zijn geweest, juist heel vaak te kennen geven, dat dit het leukste schoolreisje was, dat ze ooit hebben gehad! De verbazing bij kinderen, als ze zien dat een wortel in de grond groeit, en niet zoals gedacht bij de Albert Heijn gemaakt wordt, is onze drijfveer om vooral door te gaan met dit prachtige werk! Ouders geven aan, dat hun kinderen, na een bezoek aan Beleef het en eet het, daadwerkelijk méér groenten gaan eten.

Welke oplossing kunnen jullie bedenken zodat docenten en leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de regio Hoeksche Waard toch de mogelijkheid hebben om bij “Beleef het en Eet het!” hun eigen voeding te oogsten, leren klaarmaken en te eten?

Voorkom dat speciaalbieren die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen worden weggegooid

In Bavel is slijterij Hiwine gevestigd. Theo Polman, eigenaar, verkoopt, dranken, wijn en speciaalbieren. Die bieren hebben een beperkte houdbaarheid en elke week wordt gecontroleerd of ze tegen de UHD, de uiterste houdbaarheidsdatum, lopen. Theo vindt het zonde om de speciaalbieren weg te gooien en verkoopt ze dan tegen een sterk gereduceerde prijs.

Uitdaging

Theo wil voorkomen dat de speciaalbieren worden weggegooid. Welke oplossing kunnen jullie bedenken om te voorkomen dat speciaalbieren worden weggegooid?

Contact

Heb je interesse om met deze uitdaging aan de slag te gaan, neem contact op met Theo via e-mail: info@slijterijhiwine.nl

Iets lekkers maken van overschot misvormde gele paprika's

Alfons en Henriëtte van den Hoek uit Klein Dongen hebben een tomatenkwekerij. In de kas kweken zij op biologische wijze verschillende soorten tomaten, komkommers. De tomaten die zij dit jaar telen zijn cherry tomaten, san marzano’s, cocktail- en roma tomaatjes en de trostomaten. Alfons en Henriëtte zijn enorm gedreven om een eerlijk, heerlijk en kwalitatief goed product te leveren. Verder vinden zij het belangrijk te verbinden en te innoveren.

Uitdaging

Dit jaar heeft Natuurlijk Tomaat als uitdaging om de verspilling van misvormde gele paprika’s tegen te gaan. Natuurlijk Tomaat heeft een overschot aan deze paprika’s en het zonde als deze paprika’s weggegooid worden. Kunnen jullie iets lekkers maken van deze gele paprika’s?